شناسایی، بررسی و مقایسه Insilco پپتیدهای زیست فعال بازدارنده ورود SARS-CoV-2 به سلول، مشتق از 5 پروتئین متداول غذایی و ریزجلبک Dunaliella salina
کد مقاله : 1009-3ICP-FULL
نویسندگان:
لیلا زرندی میاندوآب *، سیده فهیمه رضوی، فرشاد پوریوسف، نادر چاپارزاده
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
چکیده مقاله:
یکی از راه‌های ورود ویروس کرونا به سلول از طریق اتصال دومین اتصال به گیرنده (RBD) پروتئین اسپایک ویروس با گیرنده آنزیم مبدل آنژیوتانسین‌2 (ACE2)سلول انسان است. بنابراین مهارکننده‌های RBD و ACE به سبب ممانعت از ایجاد برهمکنش ویروس با سلول، اهداف کلیدی برای توسعه دارو علیه COVID-19 هستند. جستجوی مواد طبیعی قابل خوردن با ویژگی مهار RBD و ACE، می‌تواند راه حل بسیار مفید و ساده‌ای برای پیشگیری و مقابله با همه‌گیری ویروس کرونا باشد. در پژوهش حاضر فعالیت زیستی تعدادی از پروتئین‌های معمول سبد غذایی و زیر واحد بزرگ پروتئین روبیسکو Dunaliella salina توسط ابزارهای بیوانفورماتیکیBIOPEP، Pepcalc، Toxinpred، PepSMIو Swiss ADME مقایسه شد. یافته‌ها حاکی از آن است که فراوانی وقوع قطعات پپتیدی زیست فعال در توالی پروتئین با منشاء ریزجلبک، در مقایسه با پروتئین گوشت گاو و مرغ، تخم‌مرغ و سویا بیشتر بود. همچنین توانایی بیشتر آنزیم کیموتریپسین نسبت به سایر آنزیم‌های گوارشی در تولید قطعات زیست فعال محرز شد. از مجموع 17 نوع پپتید حاصل از هضم آنزیم‌های گوارشی همه غیرسمی و 10 مورد از آنها با احتمال بالای جذب توسط سیستم گوارش مشاهده شدند. با توجه به یافته‌های این پژوهش پپتیدهای زیست فعال حاصل از هضم آنزیم‌های گوارشی زیر واحد بزرگ روبیسکو ریزجلبک ترجیح بیشتری در مقایسه با سایر پروتئین‌های متداول سبد غذایی انسان به‌عنوان منبع غذایی طبیعی و سرشار از پیش‌سازهای احتمالی مهارکننده ACE برای تولید یک دارو حاوی پپتیدهای زیست فعال پیشنهاد می‌دهد.
کلیدواژه ها:
کلمات کلیدی: ویروس کرونا، ریزجلبک دونالیلا، بیوانفورماتیک، پپتید زیست فعال
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است