مروری بر تولید دوکوزا هگزا انوئیک اسید از ریز جلبک جنس شیزوکیتریوم
کد مقاله : 1043-3ICP-FULL
نویسندگان:
رسول خداویردی وند کشتیبان *1، سید مجید عزیزی2
1عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور
2عضو هیئت علمی پیام نور
چکیده مقاله:
از اسیدهای چرب امگا 3 کوتاه و بلند زنجیر به ترتیب می‌توان به آلفا لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزا پنتا انوئیک اسید (EPA) و دوکوزا هگزا انوئیک اسید (DHA) اشاره نمود. مطابق گزارشات منتشر شده، DHA نسبت به EPA اثر قابل توجه-تری در بهبود عملکرد فیزیولوژیک سلول‌های بدن دارد. از طرفی، 10 تا 15 درصد ALA در بدن به EPA تبدیل می‌شود در حالی‌که تبدیل ALA به DHA به شدت محدود شده است. به همین دلیل، تولید DHA یکی از متابولیت‌های پر مخاطب و جذاب برای صنایع دارویی و غذایی بشمار می‌آید. در اوایل دهه 1990 تنها منبع مصرفی DHA، روغن ماهی بود. اما روغن ماهی دارای معایبی همچون مزه و بوی نامطلوب و پایداری اکسیداتیو پایین است. فشار بر منابع ژنتیکی به دلیل صید بی رویه ماهی، آلودگی دریاها با فلزات سنگین چون جیوه و استفاده از روش‌های شیمیایی در استخراج از دیگر معایب می‌باشد. پژوهش‌های جدید نشان داده‌اند که ریز جلبک‌ جنس شیزوکیتریوم تحت شرایط هتروتروفی از منابع مناسب تولید DHA به شمار می‌رود. محتوی اسیدهای چرب و DHA جنس شیزوکیتریوم به ترتیب بیش از 40 و 20 درصد وزن خشک زیست توده می‌باشد. مزیت دیگر روغن ریز جلبک‌ها این است که معمولا به طور مشخص شامل مقدار زیاد آنتی اکسیدان‌های طبیعی از قبیل کاروتنوئیدها و توکوفرول‌ها هستند که توانایی محافظت اسیدهای چرب امگا 3 از اکسیداسیون را دارند.
کلیدواژه ها:
کلمات کلیدی: اسید چرب، جلبک، آنتی اکسیدان
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است