نگهداری روغن زایدات ماهی قزلآلای رنگینکمان با استفاده از پلیساکارید سولفاته جلبک سارگاسوم |
کد مقاله : 1077-3ICP-FULL |
نویسندگان: |
فرزانه وردی زاده *1، صدیقه بابایی2، محمود ناصری3، محمد تقی گلمکانی3 1دانشگاه گیلان دانشکده منابع طبیعی صومعه سرا 2شیراز دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی 3دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه شیراز |
چکیده مقاله: |
برای بررسی تاثیر پلیساکارید سولفاته حاصل از جلبک سارگاسوم بر روغن ماهی قزلآلای رنگینکمان، در یک دورهی 18 روزه و دمای 65 درجه سلسیوس (اکسیداسیون تسریع شده) در حفظ فساد اکسیداسیون روغن امعاء و احشاء ماهی قزلآلای رنگینکمان استفاده شد و نمونه برداری در روزهای صفر، 6، 12و 18 انجام گرفت. تیمارها به ترتیب: روغن ماهی بدون نگهدارنده، روغن ماهی حاوی ppm 100 نگهدارهی تجاری BHT، روغن ماهی حاوی ppm 1000 SPS ماکرو جلبک سارگاسوم بودند. نتایج حاصل از آزمون One sample t-test نشان داد عدد پراکساید(PV) در روغن حاوی SPS سارگاسوم تا روز 9 کمتر از حد مجاز بود، درحالیکه تیمار BHT و کنترل تنها تا روز 3 کمتر از حد مجاز بودند. عدد آنیزیدین نیز در روغن حاوی SPS سارگاسوم تا روز 6 کمتر از حد مجاز بود و عملکرد بهتری نسبت به تیمار BHT داشت. تغییرات مربوط به شاخصهای رنگ سنجی در پایان دوره نشان داد که، پیشرفت اکسیداسیون در نمونهی کنترل باعث افزایش شاخصهای تغییر رنگ کل، b* و کاهش شاخصهای سفیدی و L* شده است، وجود پلیساکاریدهای سولفاته در روغن از شدت این تغییرات کاسته است. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد، پلیساکاریدهای سولفاته (فوکوئیدان) استخراج شده از ماکروجلبک سارگاسوم با داشتن گروه-های عاملی فعال، دارای خواص پاداکسندگی منحصر به فردی بوده و در نگهداری روغن ماهی در شرایط اکسیداسیون تسریع شده در حد نگهدارنده تجاری و بهتر از آن عمل کرده است. لذا استفاده از آن در صنعت بعنوان جایگزین مناسبی برای نگهدارندههای سنتتیک پیشنهاد میگردد. |
کلیدواژه ها: |
پلیساکارید سولفاته، روغن ماهی، قزل آلایرنگینکمان، سارگاسوم، اکسیداسیون تسریع شده |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |